clb.se

Så tvättar du dina nysydda plagg

Nysydda plagg bör tvättas innan användning. Om du syr mycket och tvättar plaggen ställer det krav på din tvättmaskin. Det finns smarta tvättmaskiner som är skonsamma mot kläderna om du vill investera i en ny.

Om din hobby är att sy olika kläder kommer du ha en hel del plagg att tvätta. När du tvättar mycket är det betydelsefullt att ha en tvättmaskin som drar lite ström och som är av hög kvalité. Det finns tvättmaskiner med kombi tvätt som är perfekt om du har ont om plats i tvättstugan. Om du har en kombitvättmaskin kan du både tvätta och torka i samma maskin. En annan fördel förutom att du sparar utrymme är att du slipper hålla på att flytta tvätten emellan två maskiner.

Välj en energisnål tvättmaskin

En maskin som har tvätt och torktumlare i ett är också ett bra miljöval. Tvätten torkas med låga varvtal när den är klar och det är värmen i trumman som torkar tvätten. När du köper en tvättmaskin ska du kolla på energideklarationen för att se hur energisnål den är. Tänk även på att kika på hur många kilo som tvättmaskinen tar innan du köper en ny. När du tvättar i din nya maskin finns det bra tips på hur du tvättar smart.

Smarta tvättips:

  • Dosera tvättmedlet rätt.
  • Undvik förtvätt om kläderna inte är väldigt smutsiga.
  • Tvätta inte för ofta.
  • Förbered kläderna.

Tvätta nysydda plagg

Även fast du syr kläder själv är det viktigt att du tvättar dem före användning. Tyg som du köper kan likt plagg du köper i butik innehålla kemikalier. Dessutom kan de vara smutsiga efter transporten. Var extra försiktig med plagg som ska användas av barn. Deras hud är extra känslig mot diverse kemikalier. Sedan är kläder och tyger ofta överfärgade så det är alltid bra att tvätta bort överskottet. Vissa ämnen som finns i tyger kan ge allergiska reaktioner som utslag och eksem. Men genom att tvätta allt innan användning minskar du risken för det.

Tyger ska tvättas olika

När det kommer till tvätt och kläder finns det olika rekommendationer beroende på vad det är för typ av tyg. Exempelvis ska jeans inte tvättas så ofta medan en behå ska tvättas regelbundet för att bli kvitt bakterier och inte riskera dålig lukt.